Sayfalar

13 Mart 2016 Pazar

Karaciğer ameliyatında hemşirelik bakımı

Karaciğer ameliyatında hemşirelik bakımı
3 sene önce admin tarafından yazıldı, kez görüntülendi ve hakkında hiç yorum yapılmadı.
Karaciğerin Cerrahi Girişim Gerektiren Hastalıklarında Hemşirelik Bakımı
*Karaciger hastalarına uygulanan başlıca tanı yöntemleri; radyolojik tetkikler, laboratuvar tetkikleri, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, peritonoskopi ve biyopsidir.
*Karaciğer biyopsisi, doku örneği almak için uygulanan bir tanı yöntemidir. Biyopsi, açık ya da kapalı yöntem uygulanabilir. Açık biyopsi, ameliyatla aynı anda uygulanır. İşlemden 6 saat öncesinde hasta aç bırakılır. işlem için lokal anestetik uygulanır. Hasta, yatakta sırt üstü ya da yan yatırılır. İğne batırılırken, diyaframın parçalanmasını önlemek için hastanın 5-10 saniye nefesini tutması istenir.

KARACİĞER AMELİYATINDA HEMŞİRELİK BAKIMI
*Karaciğer ameliyatı uygulanacak hastalara genel ameliyat öncesi hazırlığa ek olarak karaciğer fonksiyonlarını değerlendirmeye yönelik ceşitli testler uygulanır. Ameliyat öncesi dönemde hastaların bu testler için hazırlanmaları ve test sonrası gerekli bakımın uygulanması da önemlidir.
*Ameliyat sonrası bakımın planlanabilmesi için cerrahi girişimin hastaya hangi nedenle (kist, abse, tümör) uygulanacağı ve karaciğer fonksiyonlarının ne durumda olduğu bilinmelidir. Bu nedenle hemşire, karaciğerin normal fonksiyonlarını ve normalden sapma belirtilerinin neler olduğunu bilmelidir.
*Hastada çeşitli drenler bulunabilir.Bu drenlerin nereye, hangi amaçla yerleştirildiği bilinmelidir.
*Hastanın yaşam bulguları sık aralarla izlenmelidir. Yüksek ateş, hızlı nabız sepsisi düşündürebilir.
*Ameliyat sonrası solunum problemlerini önlemeye yönelik olarak hasta derin solunum ve öksürük egzersizleri için desteklenmelidir.
*Hasta karaciğer fonksiyon bozukluklarına yönelik olarak kanama; asit; ödem; hipoproteinemi; sarılık; toksik maddelerin bedende birikimi; karbonhidrat, protein, yağ metabolizması bozuklukları; sıvı-elektrolit dengesizlikleri yönünden izlenmeli, bakım planında bu sorunların çözümüne yönelik uygulamalar yer almalıdır.
*Hasta yakınlarına, hastanın durumuna ilişkin açıklamalar yapılmalıdır.

GOOGLE ARAMALARI
karaciger ameliyat hemsirelik bakimi
karaciğer biyopsisinde diyaframın parçalanmasını önlemek için ne yapılır
karaciğer biyopsisinde iğne batırılırken diyaframın parçalanmasını önlemek için ne yapılır
karaciğerin bakımı
Etiketler: hemsire.bakimplani.comkaraciğer ameliyatlarında bakım planı örnekleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder